Suceava: Acuzații de exploatare prin muncă a elevilor de la liceul „Andronic Motrescu”, Rădăuți

Colegiul „Andronic Motrescu” din mun. Rădăuți, jud. Suceava, este acuzată de exploatarea prin muncă a elevilor. Conform sursei anonime care a reclamat ororile din cadrul unității de învățământ, liceul are o serie de nereguli, abuzuri și rele tratamente asupra elevilor, care se comit în cadrul programului școlar. Elevii de la profilul de turism sunt trimiși în practică la recoltarea porumbului sau îngrijirea animalelor împotriva voinței lor, fără nici o remunerare și fără acordul părinților. La practica de pe câmp, aceștia sunt folosiți câte șase ore fără apă și hrană. Cei care refuză să se supună, sunt șantajați cu punerea absențelor în catalog pentru refuzul lor de a lucra în agricultură. Acest gen de activitate nu corespunde profilului de învățământ la care au fost înscriși conform Legii 319/2006, art. 5, alin. M. Exploatarea minorilor prin muncă intră și în subincidența următoarelor articole ale Codului Penal: art. 207 – Șantaj, art. 212 – Supunere la muncă forțată sau obligatorie, art. 297 – Abuz în serviciu. Această practică nu își mai are locul în anul 2017. Este ca și cum am trimite elevii altor unități de învățământ de la profilul mecanic să practice medicina în laboratorul de operație și studenții de la facultatea de medicină să practice instalarea motorului la un service auto. Cum vor fi capabili elevii de la profilul turism să promoveze examenul de practică fără nici o prezență în agențiile de turism sau alte societăți similare dacă aceștia sunt trimiși să recolteze porumbul ca și elevii de la profilul agricol?

Directorul adjunct al colegiului ne-a dat un punct de vedere referitor la acuzațiile aduse, iar dânsa a recunoscut parțial faptul că, elevii sunt implicați în activități extra-școlare după sistemul japonez, dar nu constientizează că învățământul românesc funcționează după legislația românească. În final dânsa mi-a recomandat să vorbesc cu directorul unității, însă fiind și profesor, a fost imposibil de contactat datorită faptului că preda ore și nu era niciodată posibil de găsit. Click aici pentru a asculta convorbirea telefonică.

Sursa ne mai spune că o clasă formată din 25 de elevi beneficiază de cursuri într-o sală mică a unui internat vecin, fără acoperiș, zaluzele și căldură. Părinții acestor elevi au sesizat directorul reclamând condițiile în care le sunt ținuți copii, însă aceștia au primit ca drept răspuns că dacă mai comentează, elevii vor fi mutați la „navetă” (mutați zilnic din clasă în clasă). Elevii și-au mai exprimat nemulțumirea și despre faptul că nu pot nota cursurile pentru că le bate soarele în ochi și că nu pot deschide geamul pentru că miroase de la animalele care se află în grajdul din curtea școlii, iar în schimb conducerea unității le-ar fi spus că nu merită condiții mai bune pentru că oricum nu vor promova examenul de bacalaureat și dacă nu le convine să învețe în frig, fiecare să își aducă calorifere de acasă.

Pe proprietatea colegiului se află un utilaj agricol (tractor), o remorcă, două cisterne, un autovehicul Dacia în stare de degradare, o căruță și bolovani aruncați la marginea gardului. Deoarece elevii sunt supuși la condiții inumane de învățământ, abuzive și sub demnitatea tinerilor, am formulat o reclamație către Inspectoratul Școlar Județean Suceava. Deși sursa anonimă susține că în școală nu a existat nici o anchetă în urma sesizării, încontinuare am primit un răspuns din care reiese faptul că instituția a tratat cazul cu superficialitate negăsind nereguli, efect ce va permite perpetuarea ororilor. Concluziile le trageți singuri.

Inspectoratul Școlar Județean Suceava:

Am reformulat o revenire către inspectorat cerându-le să comenteze logica faptului că elevii sunt forțați să își desfășoare activitatea de practică în alt domeniu care nu corespunde profilului de studiu, dar și verificarea listei prin care părinții elevilor și-au dat acordul pentru practica în recoltarea porumbului, conform Ordinului MENCS nr. 5079/2016 art. 2 alin. 3, alin. 6. Am mai solicitat și verificarea contractului de muncă încheiat între unitatea de învățământ și elevi/tutore așa cum prevede Legea 53/2003 art. 242 și Legea 319/2006 art. 5 alin. M. Din nou răspunsul a fost superficial. Instituția mi-a spus că unitatea de învățământ dispune de personal angajat și utilaje agricole, astfel respingând acuzațiile elevilor care susțin că sunt forțați să aibă grijă de animalele din microfermă. Conform instituției, elevii școlarizați în domeniul turism și alimentație, își desfășoară stagiile de pregătire practică la operatori economici în acest sens existând contracte încheiate între colegiu și societățile comerciale, dar fără să menționeze sau să publice existența vreunui contract între părți cu elevii/tutorele. Dacă sunteți părinte/tutore al vreunui elev și aveți cunoștințe/contraziceri despre afirmațiile inspectoratului, contactați-ne aici.