Scrisoare deschisă către Inspectoratul General al Poliției Române

La data de 04 decembrie 2019, la aprox. orele 10:00, a fost solicitată intervenția Poliției Locale Sebeș pentru a constata și aplica sancțiuni contravenționale a parcărilor neregulamentare de pe drumul public alăturat Judecătoriei Sebeș, potrivit Codului Rutier – OUG 195/2002 art. 109 alin. 1 și 2. Conform conversației telefonice, agentul interlocutor a afirmat faptul că nu există personal suficient pentru a trimite un echipaj care să dispună soluționarea, astfel ulterior a fost solicitat ajutorul Poliției Municipiului Sebeș prin număr de telefon dispecerat. Agentul de serviciu ne-a confirmat faptul că v-a da curs solicitării prin trimiterea unui echipaj la locația indicată. Spre dezamăgirea noastră, la mai puțin de trei minute presupușii angajați ai judecătoriei au ieșit pentru a evacua autovehiculele parcate ilegal pe carosabil, iar echipajul nu a mai ajuns la fața locului.

Potrivit imaginilor video, presupunem faptul că proprietarii autovehiculelor au fost informați/somați prin telefon de către agentul de poliție să evacueze carosabilul. Astfel, agentul nu a respectat conduita corectă abuzând de calitatea sa oficială și a compromis/periclitat prestigiul funcției și a instituției din care face parte, situație care pe limbajul străzii se numește ”tactica aplicată prin contacte, pile și relații”.

Constatăm:

Proprietarii autovehiculelor au încălcat următoarele: OUG 195/2002 art.100, alin. 13, lit. 3(a), art. 101 alin. 6, 17, lit, 3(d), art. 108 alin 6.

Agentul de serviciu a Poliției Municipiului Sebeș a încălcat următoarele: Legea 218/2002 art. 26, alin. 10, 19, art. 38, alin. 1 și Legea 360/2002 art. 41, lit. f, art. 42, lit. c, d,  57, lit. a, b, d, g.

În concluzie:

După publicarea materialului video pe platforma YouTube al canalului nostru, un număr mare de cetățeni au reclamat faptul că aceasta este o practică obișnuită în toată țara, iar unii agenți de poliție aplică tactica ”contacte, pile și relații” pentru a proteja/favoriza contravenienții de la a aplica sancțiunile corespunzătoare faptelor pe care aceștia le încalcă și faptul că materialul în sine este o altă dovadă datorită căruia nu mai au încredere în poliție în general.

Solicităm:

  1. În baza Legii 360/2002, art. 58, indentificarea și tragerea la răspundere a agentului de serviciu.
  2. Rezultatul anchetei și ce sancțiuni au fost aplicate.
  3. Un răspuns oficial cu punctul de vedere a instituției pe care o conduceți, referitor la situația prezentată și ce măsuri se vor lua pentru evitarea repetării acestor genuri de fapte pe viitor, in vederea informării publicului interesat.

Data: 11 ianuarie 2020