Reținerile abuzive ale Poliției Române

Comunicat de presă

Echipajul Poliției Române format din agentul și jandarmul care au intervenit la solicitarea apelului de urgență 112 din data de 05 mai 2017 orele 14:30  pentru aplanarea conflictului dintre colegul nostru Geană Harry Florin și reprezentanții bisericii Ortodoxe, au gestionat situația într-un mod abuzit și neprofesional. Activistul documenta video situația instalației de încălzire în pardoseala treptelor din fața Catedralei Episcopale “Învierea Domnului” care se află pe str. Piața Independenței nr. 41, Oradea. Colegul nostru a fost jignit și agresat de către un membru din cadrul bisericii care aparent s-a simțit deranjat de camera video, astfel iscând altercația verbală adresându-i colegului nostru cuvinte jignitoare, iar ulterior l-a agresat fizic. La intervenția poliției, nu s-a respectat procedura de identificare a părților iar în felul acesta echipajul a favorizat fața bisericească mai ales prin faptul că agentul i se adresa mebrului bisericii cu apelativul “părinte”.

La sosirea echipajului, agenții și-au declinat identitatea doar pe cale verbală nerespectând art. 41 din Legea 218/2002 – privind organizarea și funcționarea Poliției Române. Colegul nostru i-a adresat o întrebare agentului referitor la proprietatea trotuarului din fața clădirii, iar agentul a afirmat faptul că aceasta este a bisericii ducând în eroare cetățeanul cu aceste informații eronate. Informație confirmată și de către Primăria Municipiului Oradea – Serviciul Relații cu Publicul. Deși Geană Harry Florin nu a prezentat nici un pericol pentru siguranța cetățenilor, a fost cooperant și a respectat cerințele de legitimare solicitate din partea polițistului, totuși acesta a fost percheziționat, deposedat de telefoanele mobile iar ulterior ridicat de către echipaj și dus la secție împotriva voinței sale, agentul motivând că sunt suspiciuni asupra cetățeanului și e nevoie de cercetări suplimentare. Geană Harry Florin a cerut să se deplaseze la secție cu propriul autovehicul. Cu toate că i-a fost refuzată cerința, celeilalte părți i s-a permis deplasarea cu propriul autovehicul. Pe durata investigației lui Harry, i s-a refuzat posibilitatea de a solicita un avocat. Colegului nostru i s-a îngrădid dreptul la un reprezentat/avocat care îi sunt garantate tuturor cetățenilor conform următoarelor articole: Constituția României art. 23 pct. 8, art. 24 art. 1 și Convenția Europeană pentru Drepturile Omului art. 6 alin. 3 pct. C.

Chiar dacă starea conflictuală a fost mediată la sediul Poliției Oradea, în prezent agentul care lucrează în cadrul Biroului de Ordine Publică a Poliției Municipiului Oradea și colegul său de la Jandarmeria Bihor care au făcut parte din echipaj, sunt cercetați discriplinar de Compartimentul de Control al inspectoratului șef pentru modul în care au intervenit în fața Catedralei. „În funcție de rezultat, se vor dispune măsuri”, a explicat purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor, comisarul Alina Dinu. Până la finalizarea anchetei, ofițerul a fost mutat la Biroul de Ordine Publică.

Echipa ActivistRadar.com este îngrijorată și condamnă abuzurile Poliției Române. De cele mai multe ori, atunci când cetățenii sunt sancționați contravențional în mod abuziv și li se acordă câștig de cauză la contestația în instanța de judecată, agenții nu sunt trași la răspundere sau cercetați pentru abaterile comise. Aceste forme de hărțuire din partea poliției asupra cetățenilor, sunt degradante, inumane și încalcă drepturile omulului.

Data: 22 mai 2017