Poliția Rutieră Prahova a solicitat reconfigurarea unei stații de taxi din Sinaia

Pe strada Avram Iancu colț cu Blvd. Carol I din orașul Sinaia, jud. Prahova este amplasată o stație taxi cu două locuri, fără alveolă, nerespectând Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. Stația se află pe prima bandă de mers astfel șoferii fiind nevoiți să calce linia continuă intrând pe contrasens pentru a putea circula pe drumul public. Stația se află în fața de trecerii de pietoni, taxiurile mascându-i pe cetățenii care vor să traverseze, fapt care provoacă un real pericol pentru siguranța pietonilor care nu au nici o vină, dar și pentru participanții la trafic riscând să provoace accidente. (Vezi video). Colegul nostru Geană Harry Florin a indentificat și documentat această intersecție, a solicitat chiar și intervenția Poliției Locale pentru a soluționa problema, însă fără succes. Se pare că la Sinaia, Hotărârea Consiliului Local nr. 58/2008 este mai presus de Codul Rutier. Am formulat sesizări către Poliția Locală și Serviciul Rutier al Inspectoratului Județean de Poliție Prahova pentru remedierea problemei. Agenții locali ne-au comunicat faptul că stația respectivă a avut la bază toate avizele obținute în vederea eliberării autorizației de reabilitare fiind respectată legea în vigoare, însă au mai specificat și că OUG 192/2002 privind circulația pe drumurile publice, actualizată și republicată, nu conține art. 142 și 143 la care am făcut referire în sesizare, însă într-un mod pe care eu îl consider barbar pentru că este comis încontinuare rău intenționat, aceștia au ignorat toate avertismentele de pericole asupra pietonilor semnalate de noi ca și cum aceștia nu ar conta.

Articolele prevedeau următoarele:

  • art. 142 – Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor: e) pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi înainte de acestea; i) în locul în care se împiedică vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos;
  • art. 143 – Se interzice staţionarea voluntară a vehiculelor: c) pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m;

Art. 142 și 143 care au fost abrogate de guvernul Tudose prin actualizarea OG 14/2017 și au intrat în vigoare de la 02 septembrie 2017.

IJP Prahova ne spune că, „amplasamentul (stația taxi) corespunde planșelor realizate în cadrul Proiectului privind reabilitarea infrastructurii publice urbane a orașului, dar prin adresa nr. 869874/21.12.2017 s-a solicitat administratorului drumului public să analizeze situația în vederea mutării respectivei stații taxi pe un amplasament care să corespundă prevederilor legale”. Dacă prin această solicitare au recunoscut parțial faptul că, locația încalcă prevederile legale, de ce nu au aplicat nici o sancțiune contravențională, administrativă sau penală administratorului drumului public pentru aprobarea proiectului în forma care este în prezent? Este un mister pe care probabil nu o să îl aflăm. Partea bună este că s-a făcut un pas înainte și putem sta cu ochii pe ei pentru a îi pune sub presiune pozitivă ca să urgenteze reconfigurarea stației spre beneficiul tuturor.

Poliția Locală Sinaia:

IJP Prahova - Serviciul Rutier: