Pitești: Contraziceri între SC Sensiblu SRL și CJAS Argeș despre pisica din farmacie

La data de 26 ianuarie 2018, în incinta farmaciei Sensiblu de pe str. Aleea Spitalului nr. 34, Pitești, colegul nostru activist Sergiu B. a indentificat o pisică de companie în incinta unei farmacii care aparține unuia dintre angajații societății SC Sensiblu SRL, parte a grupului A&D Pharma. Dat fiind faptul că animalul se afla în mod permanent acolo, afirmația fiind confirmată chiar de un angajat, acest fapt putea să creeze un disconfort clienților. În contextul în care societatea comercială prestează servicii publice, este foarte posibil ca o parte dintre clienții care suferă de astm sau au alergie la pisici ori pur și simplu nu simpatizează pisicile, sunt întâmpinați de aceasta fără nici un avertisment de atenționare la intrare. Se mai știe și faptul că pisicile sunt cele mai bune gazde pentru parazitul intracelular Toxoplasma Gondii. Astfel, toți clienții care se încadrează în categoriile mai sus menționate, sunt nevoiți să se expună inevitabil în fața problemei iar cum pacienții sunt cei mai frecvenți clienți ai farmaciilor, nu le este recomandat să fie în preajma pisicilor datorită sistemului imunitar scăzut. Cel puțin aceasta nu este o decizie asumată, ci una impusă iar acest lucru este inacceptabil. Cazul acesta a fost și o temă de dezbatere în grupurile locale de Facebook ale mun. Pitești, împărțind utilizatorii în două tabere. Una în care iubitorii și simpatizanții de animale au apreciat situația argumentând exemplele în care animalele de companie sunt utilizate în terapie cu pacienții în anumite spitale și măcar pisica drăgălașă are un îngrijitor, iar în cealaltă tabără s-au invocat argumente ce țin de sănătate și prestările de servicii publice.

Aparent, chiar dacă cazul acesta pare simpatic și inofensiv, din punct de vedere legal este inadmisibil. Dincolo de iubirea față de animale,  nu este cadrul potrivit în care o pisică trebuie să se afle, din considerente de igienă și citez: „conforme cu sandardele de evaluare a furnizorilor de servicii medicale, de dispozitive medicale, de medicamente și materiale sanitare, precum și metodologia-cadru de evaluare a furnizorilor de servicii medicale, de dispozitive medicale, de medicamente și materiale sanitare„, conform Casei Județene de Asigurări de Sănătate Argeș.

Am formulat o sesizare către CJAS Argeș împreună cu solicitarea unui punct de vedere a companiei Sensiblu referitor la această situație. Se pare că societatea comercială nu apreciază gravitatea încălcării standardelor sanitare. limitându-se doar la un răspuns prin care precizează că, citez: „Având în vedere riscul de alergii la care ar putea fi supuși pacienții care intră în farmaciile noastre și ținând cont de regulile de igienă care trebuie respectate în buna desfășurare a activității farmaceutice, nu încurajăm prezența animalelor de companie în interiorul locațiilor noastre, indiferent dacă acestea aparțin pacienților sau personalului din farmacie. În urma discuțiilor avute cu personalul farmaciei Sensiblu respective, am constatat că situația descrisă de dumneavoastră reprezintă un caz singular și întâmplător, regretabil din punct de vedere a companiei„, și cam asta e tot. Nu ne-a specificat ce fel de măsuri administrative s-au dispus împotriva angajaților pentru această abatere disciplinară.

Pe de altă parte CJAS Argeș motivează interzicerea animalelor citând din Ordinul MS/CNAS nr. 106/32 din 3 februarie 2015, Anexa 3, criteriul 3, (Vezi pagina 21): În incinta farmaciei/oficinei nu este permis accesul animalelor. Instituția a mai menționat faptul că a contactat conducerea SC Sensiblu SRL careia i-a solicitat prezentarea într-un termen cât mai scurt, a unui punct de vedere referitor la situație, precum și măsurile întreprinse, dar a mai menționat și faptul că va reevalua compania cu privire la standardele în ceea ce privește asigurarea serviciilor.

Rămâne ca pe parcus să solicităm și noi informațiile respective pentru a fi publicate spre informarea tuturor celor interesați.

Înțelegem faptul că, compania SC Sensiblu SRL nu poate fi invinuită în mod direct pentru abaterile și/sau derapajele izolate ale angajaților, însă este gravă nedeosebirea dintre încurajarea și interdicția standardelor asupra prezenței a animalelor de companie în incinta farmaciilor, ceea ce este o afirmație asumată și ne induce ideea că nu este o siguație gravă expunerea patrupedelor într-un mediu cu medicamente și materiale sanitare.

SC Sensiblu SRL:

Având în vedere riscul de alergii la care ar putea fi supuși pacienții care intră în farmaciile noastre și ținand cont de regulile de igienă care trebuie respectate în buna desfășurare a activității farmaceutice, nu încurajăm prezența animalelor de companie în interiorul locațiilor noastre, indiferent dacă acestea aparțin pacienților sau personalului din farmacie. În urma discuțiilor avute cu personalul farmaciei Sensiblu respective, am constatat că situația descrisă de dumneavoastră reprezintă un caz singular și întamplător, regretabil din punct de vedere al companiei.

CJAS Argeș:

Prin Ordinul MS/CNAS cu nr. 106/32 din 3 februarie 2015, au fost aprobate standardele de evaluare a furnizorilor de servicii medicale, de dispozitive medicale, de medicamente şi materiale sanitare, precum şi metodologia-cadru de evaluare a furnizorilor de servicii medicale, de dispozitive medicale, de medicamente şi materiale sanitare.

În conformitate cu prevederile ordinului menționat, în speța Anexa nr. 3 – „STANDARDE PENTRU EVALUAREA FARMACIILOR”, furnizorul de medicamente vizat va fi reevaluat cu privire la Standardul V – „Standard referitor la asigurarea serviciilor” – Criteriul nr. 3 – „în incinta farmaciei/oficinei nu este permis accesul avimalelor.

Menționăm că am contactat conducerea S.C. Sensiblu S.R.L căreia i-am solicitat prezentarea, într-un termen cat mai scurt, a unui punct de vedere referitor la această situație, precum și măsurile întreprinse.