Oradea: Situația rampelor de acces în biserici este sub semnul întrebării

Pe lângă instituțiile statului care deservesc publicului, lăcașurile de cult au obligația să faciliteze accesul în clădiri așa cum prevede Legea 448/2006 art. 5 alin. 11 pentru protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap deoarece și acestea deservesc servicii de interes și cu acces public . Se pare că majoritatea bisericilor/cultelor încontinuare limitează accesul chiar și la 11 ani de la promulagea legii mai sus amintite, încălcând art. 50 și art. 29 alin. 1 din Constituția României. Practic prin limitarea accesului la serviciile de cult, se îngrădește libertatea religioasă a tuturor persoanelor cu nevoi speciale. Am solicitat informații suplimentare Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități care a redirecționat cazul către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Bihor (AJPIS).

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Bihor:

 

Concluzii:
  • Nu înțeleg cum este posibil ca unele lăcașuri de cult existente de dinaintea promulgării a Legii 448/2006 să nu aibă încă, rampe de acces la 11 ani de la promulgare.
  • De ce aceste lăcașuri de cult nu au fost sancționate pentru nerespectarea legii până la momentul în care s-a început demararea procedurii de obținere a autorizațiilor/avizelor în vederea executării lucrărilor de amenajare, în condițiile în care se realizează anual campanii de verificare în baza Planului Anual de Control al Inspecției Sociale?