Oradea: Primăria a achiziționat elevatorul electric pentru suma de 13.400 lei

La solicitarea formulată către Primăria mun. Oradea, am fost informați de faptul că instituția a optat pentru achiziționarea unui elevator electric pentru transportul persoanelor cu handicap așa cum prevede Legea 448/2006 și republicată 2008 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, pentru suma de 13.400 lei.

După 12 ani de la promulgarea legii, Primăria a decis să respecte legea instalând și amplasând elevatorul la intrarea principală a instituției (în zona bustului lui Traian Moșoiu). Deși șefa Serviciului Relații cu Publicul, Mariana Crăciun și Administratorul Public Dacian Palladi care sunt semnatarii documentului ne asigură, citez:

cu siguranță toți cetățenii sunt o prioritate pentru instituția noastră, fapt pentru care facem precizarea că la nivelul instituției noastre, niciodată nu a fost impusă o restricție pentru categoriile de persoane cu handicap, dimpotrivă acestea au beneficiat de întreaga noastră colaborare, atât umană cât și profesională, pentru soluționarea cerințelor lor” și „prin prezenta, vă asigurăm de întreaga noastră implicare pentru asigurarea și realizarea tuturor condițiilor de acces pentru persoanele cu dizabilități„.

Nu înțelegem cum o instituție finanțată cu fonduri de la bugetul public la care contribuie cetățenii, nu a reușit să rezolve problema în toți acești ani. Conform art. 7 alin. 2 din legea mai sus menționată: „În baza principiului egalizării șanselor, autoritățile publice competente au obligația să asigure resursele financiare necesare și să ia măsuri specifice pentru ca persoanele cu handicap să aibă acces nemijlocit și neîngradit la servicii” și Legea 215/2001 art. 4 alin. 2 „Autonomia locală privește organizarea, funcționarea, competențele și atribuțiile, precum și gestionarea resurselor care, potrivit legii, aparțin comunei, orașului sau județului, după caz„.

Care a fost prioritatea instituției și cum nu a fost impusă o restricție pentru categoriile de persoane cu handicap dacă nu exista nici o rampă de acces? Oare îi căra angajații cu tot cu scaunul rulant, sau erau intermediari între ghișeu și cetățeni pe post de servitori? Noi nu judecăm moral oamenii (angajații), ci faptele lor. Click aici pentru a consulta normativul privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap.

  1. De ce nu s-au pus presiune pe primărie din partea Organizației Naționale a Persoanelor cu Handicap din România, a Societății Handicapaților Locomotor din România și Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități care se află în subordinea Ministerului Muncii și Justiției Sociale pentru a lupta protejând interesele persoanelor cu handicap și pentru a cere respectarea și aplicarea legii?
  2. Cine și cum va fi tras la răspundere pentru lipsa accesului persoanelor cu handicap de la promulgarea legii și până la montarea elevatorului electric?
Primăria municipiului Oradea

– În incinta instituţiei noastre există un elevator electric pentru transportul persoanelor cu handicap.

– Cu siguranţă toţi cetăţenii sunt o prioritate pentru instituţia noastră, fapt pentru care facem precizarea că la nivelul instituţiei noastre, niciodată nu a fost impusă o restricţie pentru categoriile de persoane cu handicap, dimpotrivă acestea au beneficiat de întreaga noastră colaborare, atât umană cât şi profesională, pentru soluţionarea cerinţelor lor.

– Achiziţionarea elevatorului electric a fost făcută în trimestrul I al anului 2016 — martie 2016.

– Preţul de achiziţie a fost de 13.400 lei.

– Elevatorul electric este instalat şi este amplasat la intrarea principală a instituţiei (în zona bustului lui Traian Moşoiu).

Totodată, prin prezenta, vă asigurăm de întreaga noastră implicare pentru asigurarea şi realizarea tuturor condiţiilor de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.