Ministerul Sănătății descurajează campaniile de donare sanguină realizate de vloggeri

Cu toate că sângele este o resursă națională iar în România rata de donare în rândul populației este scăzută, nu de puține ori au fost situațiile în care bloggerii, vloggerii sau oricine este pasionat de realizarea de conținut online a încercat să contribuie cu o campanie de promovare a donării sanguine folosindu-și propria imagine pentru a încuraja societatea să ia exemplul de solidaritate cu cei în necaz. Totuși în ciuda intențiilor bune, de cele mai multe ori sau întotdeauna.. cei care au încercat să contribuie la acest proiect eroic, au fost împiedicați fiindu-le interzise filmarea sau fotografierea în interiorul instituțiilor medicale pentru protejarea pacientului conform legilor în vigoare în ceea ce privește protecția persoanelor fizice și prelucrarea datelor cu caracter personal. Dacă realizarea campaniilor de promovare nu permit captarea, transmiterea, manipularea, înregistrarea, stocarea sau comunicarea datelor constituite din imagini care conțin elementele de indentificare a pacienților/donatorilor fără acordul lor, conform Legii 282/2005 art. 41 alin. A, Codul civil art. 74 pct. G și Legea 677/2001 art. 7 alin. 1, în practică atât timp cât te filmezi pe tine însuți pe durata procedurii de donare, nu încalci nici una dintre aceste legi deoarece se subînțelege faptul că ți-ai dat propriul acord pentru a face parte din materialul documentarului, iar în acest context nu ar trebui să îți fie interzisă folosirea dispozitivelor foto/video. Conform Legii 585/2002 art. 105, se interzice folosirea lor doar în interiorul instituțiilor organizate în regim militarizat (secții de poliție, penitenciare, locuri în care se află informații secrete de stat). În mod expres am întrebat Ministerul Sănătății dacă centrele de colectare transfuzie sanguină sunt în regim militarizat, iar acesta mi-a comunicat că nu. Deci dacă mă filmez doar pe mine însumi și nu o fac într-un spațiu care se află sub regim militarizat, de ce sunt încontinuare restricționat să o fac? Este asta o formă de cenzură? Ministerul nu a reușit să îmi ofere un răspuns clar întrebării. Pe de altă parte, poți realiza campaniile doar cu acordul medicului director sau a înlocuitorului său indiferent dacă ești un simplu cetățean cu spirit civic sau jurnalist acreditat. Totuși știm cu toții cât de anevoioase și birocrate sunt procedurile de solicitare ale aprobărilor. Deci în concluzie, dacă ești destul de hotărât și motivat să parcurgi acest proces, înainte de a începe campania, solicită o aprobare în prealabil.. însă fă-o fără așteptări prea mari ca să nu fi dezamăgit atunci când ți se va respinge intenția. Fără a îl simpatiza, închei prin celebra frază a lui Mircea Badea: Trăim în România și asta ne ocupă tot timpul. Concluziile le trageți singuri.

Ministerul Sănătății:

Concluzii:
  • Pentru Ministerul Sănătății, intențiile de promovare a donării de sânge sub forme de campanii nu au nici o valoare și nici apreciate atât timp cât nu sunt autorizate chiar dacă autorul se filmează doar pe el însuși, chiar dacă este nevoie majoră de sânge.
  • În mod paradoxal, conform răspunsului dat, ministerul nu poate asigura respectarea drepturilor fundamentale ale donatorilor și ale salariaților, în același timp limitează dreptul lor de a documenta momentul donării fiind condiționați. Dacă prin condiționare se încearcă respectarea drepturilor, nu înseamnă că ministerul își depășește atribuțiile deoarece nu își asumă acest aspect?
  • Ce drepturi fundamentale au salariații? Sunt ei pe proprietate privată sau pacienți/donatori? Beneficiază un cetățean de art. 26 a Constituției României privind viața intimă, familială și privată când este în calitate de angajat la locul de muncă pe teritoriul unui spațiu care deservește publicului? Nu.