Marșul Spune drept vs Mitingul pentru normalitate – 1 Iulie 2017, Cluj-Napoca

Cei mai mulți dintre noi am auzit de conflictul care a avut loc la data de 1 iulie 2017 în Cluj-Napoca, acolo unde s-au aprobat organizarea marșului și a mitingului, două manifestații cu ideologii diferite și unde actrița Oana Mardare a asistat la evenimentul organizat de partidul Noua Dreaptă. Organizatorii pentru marșul „Spune Drept” și mitingul „Pentru normalitate” au notificat Primăria Cluj-Napoca referitor la evenimentele care vor avea loc. Dacă analizăm Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, vedem că acesta, conform art. 6, presupune declararea organizării adunărilor la primăriile municipale, orășenești sau comunale, pe teritoriul cărora acestea urmează să se desfășoare, însă mai prevede și art. 9 alin a, care ne spune că sunt interzise adunările publice prin care se urmărește: propagarea ideilor totalitare de natură fascistă, comunistă, rasistă, șovină sau ale oricăror organizații terorist-diversioniste.

Deci, legea nu obligă la formularea unei cereri, ci a unei declarații prin care se aduce la cunoștiință instituției de faptul că va avea loc o întrunire publică/manifestație/marș sau miting dacă vorbim de evenimentele organizate (nu de protestele adhoc). În teorie. În practică, totuși primăria poate refuza sau interzice organizarea adunării publice cu condiția să existe o motivare justificată pentru asta, conform art. 10 și 11 din legea mai sus menționată. Motivele pot fi diverse, acestea fiind menționate în art. 9.

Se pare că organizatorii marșului „Spune Drept”, Go Free – Asociația pentru sprijinirea Societății Civile și Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) în parteneriat cu grupul de activiști PRISMA, au primit aprobarea Primăriei Cluj-Napoca abia după depunerea a 21 de notificări cu diverse trasee din oraș, însă în schimb, organizatorii mitingului „Pentru Normalitate”, Partidele „Noua Dreaptă” și „România Unită”, ambele cu sediile în București, au primit aprobările în aceeși zi în care aceștia au formulat notificarea. În motivarea respingerii, Consilul Local a menționat refuzul motivând că „pe traseul solicitat există deja o altă manifestare aprobată pentru perioada respectivă„, invocând art. 5 alin 2 din legea adunărilor publice: „este interzisă desfășurarea simultană a două manifestări publice distincte în același loc sau pe aceleași trasee, indiferent de caracterul acestora„. În aceleași condiții s-au regăsit și organizatorii mitingului „Pentru Normalitate”, deoarece înainte cu aproape două luni, Opera Națională Română – Cluj Napoca a înaintat notificarea organizării unui eveniment cultural împreună cu Opera Națională Română – Cluj Napoca. Este evident cum Primăria a marginalizat și tergiversat o comunitate ca să o favorizeze pe cealaltă, mai ales prin faptul că organizatorii au solicitat acceptul evenimentului chiar și la ore diferite, dar și zile diferite inclusiv. ACTEDO a primit aprobarea manifestației pe traseul – podurile Garibaldi și Napoca, pe malul Someșului de la orele 10:00, în schimb Noua Dreaptă a primit aprobarea pentru zona Piața Avram Iancu între orele 13:00 – 15:00. Modul acesta discriminatoriu este o formă de abuz pe care instituțiile statului le folosesc atunci când l-i se aduc la cunoștiință faptul că vor avea loc manifestații incomode pentru partidele de la putere sau a funcționarilor publici din cadrul primăriei. În cazul acesta este vorba de Vice-Primarul Dan Ștefan Tarcea care conform Vice.com, „acesta a anunțat public că va interzice Parada Pride, dar nu are probleme cu mitingul ăsta de fasciști care răspândesc ură contra autorităților europene și a minorităților”.

Primăria a încălcat cu bună știință art. 9 alin. a, fiind vorba de partidul Noua Dreaptă care a mai avut antecedente de organizare a protestelor cu tentă de instigare la ură asupra unei minorități și fascism.

Am adresat o listă de câteva întrebări către primăria Cluj-Napoca, dar nu am primit nici un răspuns. Întrebările sunt următoarele:

 1. De ce ambele manifestații care au militat pentru ideologii total opuse, au fost fost aprobate în aceeași zi riscând conflicte fizice între cetățeni și/sau participanți?
 2. În baza căror criterii s-a favorizat aprobarea mitingului organizat de către partidul „Noua Dreaptă” în comparație cu notificarea organizatorilor a marșului LGBT „Cluj Pride” care a formulat mai multe solicitări dintre care primele au fost respinse în condițiile în care acestea au fost formulate respectând Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice?
 3. Cine a făcut parte din comisia de evaluare a notificării asupra organizatorilor a marșului LGBT „Cluj Pride”? Doresc să fiu informat în mod specific (nume, prenume și funcția).
 4. Considerați că decizia de a aproba mitingul partidului „Noua Dreaptă” care a avut loc în aceeași zi dar în zona centrală a municipiului Cluj Napoca a fost o formă de favorizare și discriminare față de marșul LGBT „Cluj Pride” și dacă considerați că semnatarii aprobării au încălcat Legea 60/1991 art. 9 alin. A și art. 30 alin. 7 din Constituția României?
 5. Dacă considerați că prin refuzurile inițiale de a aproba organizarea marșului LGBT „Cluj Pride” au fost încălcate: art. 30 alin. 1, art. 39 din Constituția României și art. 10 alin. 1 și 2, și art. 11 alin. 1 și 2, art. 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului pe care statul Român a ratificat-o la data de 20 iunie 1994?
Imagine de la Marșul Normalității organizat de Partidul Noua Dreaptă în anul 2012.

Cel mai probabil, partidele care au organizat mitingul, au obținut informația că se plănuiește organizarea unui marș pentru drepturile comunității LGBT și s-au grăbit să anunțe Primăria cu pretextul că scopul manifestării este „promovarea valorilor familiei creștine tradiționale și susținerea Referendumului cerut de partidele noastre și de peste 3 milioane de români care au semnat pentru definirea familiei în Constituție ca fiind întemeiată pe casatoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie”, de parcă acuma nu ar fi liber consimțită. Tot acest partid este și în spatele protestului de la proiecția filmului 120 bătăi pe minut care a avut loc la data de 4 februarie 2018, la Muzeul Național al Țăranului Român.

Scopul real nu a fost militarea pentru această cauză, ci atacarea comunității LGBT prin intimidare, acesta fiind o replică, acțiune recunoscută de însuși Președintele partidului „Noua Dreaptă”, Tudor Ionescu, într-un comunicat publicat pe site-ul lor, citez:

Partidul Noua Dreaptă a organizat sâmbătă 1 iulie la Cluj-Napoca, Mitingul pentru normalitate, împreună cu partenerii din cadrul Alianței BINE, pentru apărarea valorilor familiei creștine tradiționale și în replică la prima paradă a homosexualilor organizată în municipiul Cluj-Napoca„. Vezi tot comunicatul.

În ciuda antecedentelor a organizatorului, primăria a aprobat desfășurarea evenimentului în doar câteva ore de la notificare.

Astfel de mitinguri nu fac parte din libertatea de exprimare, ci mai degrabă este o formă de instigare la ură împotriva minorităților LGBT sub titulatura unui miting religios, asta vâzându-se clar din acțiunea în care la data de 29 iunie 2017, pe teritoriul mun. Cluj-Napoca, mai mulți șoferi au descoperit joi dimineață mesaje cu caracter obscen lipite pe parbrize cu mesaje de invitație la mitingul pentru normalitate, afișe care înfățișau stilizat doi bărbați într-o anumită poziție sexuală.

„Apără normalitatea. Spune NU homosexualilor. Vino în Piața Avram Iancu sâmbătă, 1 iulie, ora 13.00”

Fiindcă evenimentul promovat prin aceste afișe este organizat de către Noua Dreaptă, putem presupune că afișele au fost lipite pe parbrize de către membrii partidului sau de către susținătorii lor, însă acestea fiind doar presupuneri.

Acești indivizi, care vorbesc despre moralitate, normalitate și despre familia tradițională, își dovedesc ipocrizia prin distribuirea acestor afișe obscene, care nu au nimic de-a face cu moralitatea și cu normalitatea. Aceiași indivizi, care se plâng de faptul că copiii lor ar putea fi afectați de vederea manifestanților LGBT pe stradă, lipesc pe parbrizele mașinilor, la vedere, afișe obscene, care pot fi observate și de către copii. Sub pretextul libertății de exprimare, aceștia folosesc metode greșite și periculoase pentru societate.

Referitor la decizia actriței Oana Mardare de a deplasa la miting pentru a comunica cu acești naționaliști-homofobi-fasciști și radicali, se pare că nu a fost una inspirată, terminându-se cu tensiuni între participanții mitingului care au cerut Jandarmeriei să o elimine pe spectatoare conform art.  14, citez: „Este interzis ca persoane sau grupuri de persoane care nu au legătură cu adunările publice organizate să se infiltreze în rândul demonstranților, cu scopul de a tulbura normala desfășurare a acestora„.

„S-a dat acolo (nr – la mitingul LGBT) un mesaj de pace. Nu este normal ca o comunitate să se ridice împotriva celeilalte. Eu sunt pentru dialog. Am vrut dialog”, a spus tânăra.

Actrița Oana Mardare ridicată de jandarmi.

Ulterior aceasta a postat pe contul personal de Facebook, următorul mesaj:

Nu, nu sunt ok. Nu am înțeles nimic din ce s-a întâmplat azi. Din momentul în care am deschis gura într-un spațiu public, la o manifestare publică, într-un mod pașnic și pacifist și am fost luată pe sus… din momentul ăla nu am mai înțeles nimic. Asta e și problema mea în fond: nu înțeleg multe dintre lucrurile care se întâmplă în jurul meu. N-am înțeles de ce am fost azi dimineață la un marș de solidaritate în Cluj, la marginea Someșului, feriți de privirile oricărui clujean care s-ar putea simți jignit de câteva sute de oameni care promovau iubirea și drepturile omului. N-am înțeles de ce în Piața Avram Iancu e autorizată fără nicio problemă o manifestare care promovează ura și discriminarea. N-am înțeles de ce, eu cetățean, nu am voie să stau să ascult ce zice celălalt cetățean și să îmi permit să corectez afirmațiile lui eronate. N-am înțeles de ce eu, cetățean, sunt scoasă cu forța din spațiul public când le spun că, dacă mă lasă, plec de bună voie după ce se termină manifestarea la care vreau sa particip, pentru că mă interesează sincer să ÎNȚELEG. N-am înțeles de ce jandarmeria este agresivă cu un om care nu e agresiv. De ce sunt acuzată de violență când nu am fost violentă, de consum de alcool când nu consum alcool, de rebeliune când nu am fost rebelă. N-am vrut scandal. Revoluție. Atenție. N-am vrut să fiu curajoasă. Am vrut doar să văd câți oameni sunt în Piața Avram Iancu și să aud ce tip de discurs este considerat potrivit pentru „centru”. Dar mi-am permis să nu fiu de acord. În centru centrului. Și… asta nu se face. Nu sunt ok. Nu mă așteptam la asta. Sunt și o să fiu câteva zile tristă și (mai) pierdută în toate neînțelegerile mele… Mulțumesc celor care s-au solidarizat cu tristețea mea”.

În urma incidentului și a modului în care a fost tratată actrița de către jandarmii Grupării Mobile Cluj, deputatul clujean USR, Adrian Dohotaru a depus o sesizare cerând o anchetă, astfel cazul ajungând pe masa ministerului de interne, Carmen Dan.

„Pe 1 iulie 2017 în Piaţa Unirii a oraşului Cluj-Napoca a fost notificat un miting având drept obiective asumate transmiterea unor mesaje anti LGBT şi de susţinere a familiei tradiţionale de la ora 13 00, sub titulatura „Miting pentru normalitate”, organizat de către partidele Noua Dreaptă (ND), România Unită (PRU) şi România Mare (PRM). În cadrul acestuia Jandarmeria Cluj-Napoca a luat măsuri administrative împotriva domnişoarei Oana Mardare.  Întrucât măsurile luate au produs un efect contrar scopului acestora reuşind să genereze mai multă tensiune în mulţime şi să producă o stare de pericol. Totodată, pe parcursul intervenţiei au permis unor terţi să o agreseze pe Oana Mardare şi au aplicat legea selectiv, evitând să ia măsuri faţă de aceşti terţi. Constat că este condamnabil modul în care au fost scăpate lucrurile de sub control având în vedere amploarea scăzută a evenimentului. Semnalăm, de asemenea, că mai mulţi jurnalişti au fost loviţi de jandarmerie. Cerem şi anchetarea acestui aspect. Având în vedere modul în care s-a acţionat este necesar să declanşaţi o anchetă internă pentru a stabili dacă proceduri interne privitoare la acest tip de intervenţii au fost respectate şi dacă personalul implicat deţine o pregătire suficientă pentru a face faţă unor asemenea incidente. Consider că în lipsa acestor măsuri, încrederea public în instituţiile abilitate să asigure ordinea publică este serios ştirbită”, se arăta în actul depus la Prefectul Clujului, Gheorghe Vușcan.

Nici Primăria nu a scăpat de acuzații, aducându-i-se reproșuri din partea parlamentarului A. Dohotaru care se solidarizează cu Oana, încurajând-o să depună o plângere la Parchetul Cluj-Napoca împotriva faptelor săvârșite de cei doi organizatori ai partidului, încadrându-se la art. 193 Cod Penal – Lovirea sau alte violențe.

Pe de altă parte, și manifestanții marșului „Spune Drept” au fost hărțuiți verbal conform Alexandrei Maria Șofroni, Jurnalist comunitar Go Free, care susține următoarele:

Îmi aduc aminte că eram cu toții pe partea cealaltă a Someșului, vizavi de Cluj Arena, iar un grup de oameni a început să țipe și să ne insulte pentru activitatea pe care o desfășuram„, însă nu se știe dacă grupul este parte a partidului Noua Dreaptă sau dacă a executat comenzile lor.

Cătălin Berenghi, fostul candidat în cursa electorală din anul 2016 pentru primăria capitalei și care a fost prezent la mitingul pentru normalitate în calitate de invitat, a depus o plângere către Jandarmeria Română Cluj prin care cere sancționarea contravențională a Oanei Mardare.

Acesta mai cere și cercetarea faptului că la marș au fost prezenți și minori menționând ca sursă un articol al site-ului de propagandă pro-rusă activenews.ro, site cu multe articole „fake news”, (nu în mod special cu referire la acestă știre, ci în general) împreunpă cu invocarea faimosului art. 27 alin. 4 din Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. „Copiii nu pot fi folosiți sau expuși de către părinți, reprezentanți legali, alte persoane responsabile de creșterea și îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituții publice sau private, în scopul de a obține avantaje personale/instituționale sau de a influența deciziile autorităților publice„, însă să nu ignorăm art. 28 alin. 1 din aceeași lege: „Copilul are dreptul la libertate de exprimare„.

Totuși nu ne este clar și nici nu ne reiese care sunt avantajele personale/instituționale ale părinților prin faptul că au permis prezența copiilor la un marș pentru diversitate. Să nu uităm că și copiii au dreptul la exprimare, atât de legea 272/2004, Constituția României, dar precum și de actele normative ale Convenției Națiunilor Unite cu privire la drepturile copiului, care le recunoaște celor mici nu doar libertatea de exprimare, ci și libertatea de a participa la întruniri pașnice care nu încalcă drepturile altora, în comparație cu întrunirea mitingului „Pentru normalitate” care militează pentru limitarea libertăților individuale de a alege cu cine vrei să trăiești, folosindu-se de pretextul bisericii, a istoriei naționale, uitând de familiile monoparentale.

Primăria municipiului Cluj-Napoca:

În data de 1 iulie, au fost aprobate şi organizate următoarele evenimente publice:

 1. 30 iunie – 1 iulie (Asociaţia Studenţilor Arhitecţi Cluj), „Zilele Habitat Gheorgheni”.
 2. 1 iulie (Asociaţia „Go Free”), Manifestări publice de promovare a drepturilor fundamentale ale omului.
 3. 28 iunie – 1 iulie (Universităţii „Babes-Bolyai”), manifestări publice stiinţifice.
 4. 29 iunie – 3 iulie (Asociaţia Mesterilor Populari Clujeni), „Târg de produse tradiţionale”.
 5. 1 iulie (Partidului Noua Dreaptă, Filiala Cluj-Napoca si Partidului România Unită, Organizaţia Judeţeană Cluj), Miting pentru Normalitate.
 6. 1 iulie (SC SETU CVM SRL), Manifestări publice sportive.
 7. 1 iulie (Fundaţiei Civitas pentru o Societate Deschisă), Manifestări publice, cu amplasare de cort, fără instalaţie de sonorizare.
 8. 30 iunie – 3 iulie (Opera Romana Cluj), „Opera Aperta 2017”.

Cererile de manifestare publică Inregistrate cu numerele 268070/42/08.06.2017, 283280/42/16,06.2017, 283286/42/16.06.2017, 283283/42/16.06.2017, 283282/42/16.06.2017, 283293/42/16.06.2017, 283289/42/16.06.2017, 283252/42/16.06.2017, 283287/42/16.06.2017, 283290/42/16.062017, 283278/42/16.06.2017, 291198/42/21.062017, 291193/42/21.062017, 291180/42/21.06.2017, 291248/42/21.06.2017, 291253/42/21,06.2017, 291186/42/21.06.2017, 291 167/42/21.06.2017, au fost refuzate conform prevederilor Legii 60/1991 modificată şi completată de Legea 31/2004, (art. 5 alin, 2: este interzisă desfăşurarea simuiltană a două manifestări publice distincte în acelaşi loc sau pe aceleaşi trasee, indiferent de caracterul acestora).

Manifestarea publică Miting pentru Norrnalitate a primit acordul nr. 273112/42/20171, având ca locaţie Piaţa Avram lancu, în faţa statuii lui Avram lancul între orele 13 – 15 estimând participarea a 400 de persoane.

Opera Naţională Română a primit acordul nr, 212977/42/2017 pentru organizarea unei manifestări publice Opera Aperta 2017, în perioada 30 iunie – 3 iulie, cu închiderea circulaţiei rutiere în Piaţa Unirii, pe latura de vest, în intervalul 30 iunie, de la ora 22.00, până pe data de 3 iulie, ora 12.00; închiderea clrculaţiei rutlere pe str. Napoca – str. Universităţii – Piaţa Unirii, latura de sud, B-dui Eroilor, în zilele de 1 şi 2 iulie, între orele 17:00 – 23:30.

Stimată doarnnă preşedinte,

În urma solicitărilor dvs. cu nr. 279061/1/14.06.2017, 279054/1/14.062017 şi 279059/1/14.06.2017, vă comunicăm că nu suntern de acord cu manifestarea dumneavoastră, deoarece pe traseul solicitat există deja o altă manifestare aprobată pentru perioada respectivă.

Vă precizăm totodată că, potrivit art 5. alin. 2 din Legea nr. 60/1991 modificată şi completată de Legea 31/2004, „este interzisă desfăşurarea simultană a două manifestări publice distincte în acelaşi loc sau pe aceleaşi trasee, indiferent de caracterul acestora”.

Totodată, menţionăm că în zilele şi locaţiile solicitate, s-a avizat prealabil manifestarea „Opera Aperta” în organizarea Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, confoirm autorizaţiei cu nr. 212977/42/05.05.2017.

Vă aducem la cunoștință organizarea MITINGULUI PENTRU NORMALITATE în data de 1 iulie 2017, între orele 13:00-15:00, în fața statuii lui Avram Iancu din Piata Avram lancu.

Scopul manifestării este promovarea valorilor familiei crestine tradiționale și sustinerea Referendumului cerut de partidele noastre și de peste 3 milioane de români care au semnat pentru definirea familiei în Constituție ca fiind întemeiată pe căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie.

La manifestare vor participa aprox. 400 de participanți iar buna desfășurare va fi asigurată de persoane desemnate care se vor diferenția prin însemnele statutare ale partidelor organizatoare.

În urma solicitării dvs. cu nr. 273112/42/12.06.2017, vă comunicăm acordul nostru cu privire la organizarea unei manifestări publice, sub egida „Miting pentru Normalitate”, în data de 1 iulie 2017, între orele 13.00-15.00, în următoarea locaţie: Piaţa Avram lancu, în faţa statuii lui Avram lancu, estimând participarea a 400 de persoane, cu obligaţia respectării Legii nr. 60/1991 republicată.

Vă precizăm totodată că, potrivit Legii nr. 60/1991 mOdificată şi completată de Legea 31/2004, aveţi obligaţia de a înregistra declaraţia de desfăşurare a adunărilor publice la organele de jandarmerie şi politie din localitatea unde urmează a avea loc manifestarea.

În urma solicitării dvs. cu nr. 212977/42/05.05.2017, vă comunicăm acordul nostru cu privire la organizarea unei manifestări publice artistice, sub egida „Opera Aperta 2017”, în zilele de 1 şi 2 iulie a.c., între orele 8.00-23.00, estimând participarea a 5000 persoane, cu obligaţia respectării Legii nr. 60/1991 republicată.

Vă solicităm, doamnă comandant, să luaţi toate măsurile ce se impun pentru buna desfăşurare a acestei acţiuni, în conformitate cu prevederile Legii nr. 60/1991 modificată şi completată de Legea 31/2004.

În vederea realizării evenimentelor în aer liber „TRAVIATA” de Giuseppe Verdi şi „ZORBA”, de Mikis Theodorakis, organizate de Opera Naţională Română din Cluj-Napoca în parteneriat cu Fundaţia Culturală „Simona Noja”, în Piața Unirii, pe datele de 1 şi 2 iulie 2017 în cadrul Proiectului „OPERA APERTA 2017”, vă rugăm să ne aprobaţi următoarele:

 1. Închiderea circulaţiei în Piaţa Unirii, pe latura dinspre Coloane, în intervalul 30 iunie – 3 iulie 2017 (4 zile), (pe data de 3 iulie, pănă la ora 12:00), perioada necesară pentru amenajarea scenei, desfăşurarea repetiţiilor şi realizarea propriu-zisă a spectacolului;
 2. Închiderea circulaţiei pe toate arterele care încadrează Piaţa Unirii, în datele de 1 iulie şi respectiv 2 iulie, în intervalul orar 17.00-24.00;
 3. Să ne asiguraţi branşarea la cele două puncte de alimentare cu energie electrică de 130 kv şi respectiv 20 kv, din zona localurilor Demmers/Vertigo;
 4. Să ne daţi permisiunea de a parca carnionul şi maşinile de mari dimensiuni ale instituţiei noastre în apropierea scenei, în scopul organizării optime a echipelor tehnice şi artistice;
 5. Să ne daţi permisiunea de a amplasa 4 corturi mari utilizate şi în cadrul Zilelor Clujului, pentru organizarea optimă la locul evenimentului a soliştilor, Ansamblului de Balet, a Corului şi Orchestrei Operei Naţionale Romăne din Cluj-Napoca;
 6. Să ne daţi permisiunea amplasării unor ecrane LED în apropierea scenei, pentru transmiterea live a spectacolului care să confere maximă vizibilitate publicului larg al cărui acces la ambele evenimente este gratuit.

Menţionăm faptul că cele două evenimente speciale sunt parte a proiectului „Opera Aperta 2017, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Vă facem cunoscut că în ziua de 1 iulie 2017, între orele 17.00 si 19.00, în localitatea Cluj-Napoca, judetul Cluj, în Piața Avram lancu, mai multe organizații pentru apărarea și spriijinirea drepturilor omului din Cluj-Napoca, printre care și GO FREE – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) în parteneriat cu grupul de activiști PRISMA, va desfașura o adunare publică, Marșul #spunedrept. Scopul adunării îl constituie promovarea drepturilor fundamentale ale omului și combaterea manifestărilor motivate de ură și a intoleranței față de comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender).

Estimăm că la adunare vor participa circa 100 de persoane.

Persoanele din organizare și pază vor purta ecusoane distincte cu însernnul ORGANIZATOR respectiv PAZĂ. De întreaga echipă se va ocupa Lucian Dunăreanu.

Traseul evenimentului: Piata Avram lancu (punct de plecare) – Bulevardul Eroilor – Piața Unirii – Str. Matei Corvin – Piața Muzeului – Parcul I.L. Caragiale – Str. G. Barițiu – Piața Mihai Viteazul (punct de sosire), pe trotuar.

Vă asigurăm că adunarea se va desfășura în mod pașnic și civilizat.

Vă facem cunoscut ca în de 30 iunie 2017, între orele 17.00 și 19.00, în localitatea Cluj-Napoca, județul Cluj, în Piața Avram lancu, mai multe organizații pentru apărarea și sprijinirea drepturilor omului din Cluj-Napoca, printre care și GO FREE – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) în parteneriat cu grupul de activiști PRISMA, va desfașura o adunare publică, Marșul #spunedrept. Scopul adunării îl constituie promovarea drepturilor fundamentale ale omului și combaterea manifestărilor motivate de ură și a intoleranței față de comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender).

Estimăm că la adunare vor participa circa 100 de persoarne.

Persoanele din organizare și paza vor purta ecusoane distincte cu însermnul ORGANIZATOR respectiv PAZĂ. De întreaga echipă se va ocupa d-l. Lucian Dunăreanu.

Traseul evenimentului: Piața Avram lancu (punct de plecare) – Bulevardul Eroilor – Piața Unirii – str. Matei Corvin – Piața Muzeului – Parcul I.L. Caragiale – Str. G. Barițiu – Piața Mihai Viteazul (punct de sosire), pe trotuar.

Vă asigurăm că adunarea se va desfășura în mod pașnic și civilizat.

Vă facem cunoscut că în ziua de 1 iulie 2017, între orele 18.00 și 21.00, în localitatea Cluj-Napoca, județul Cluj, în fața Casei de Cultura a Studenților, mai multe organizații pentru apărarea și sprijinirea drepturilor omului din Cluj-Napoca, printre care și GO FREE – Asociaţia pentru Sprijinirea Societăţii Civile, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) în parteneriat cu grupul de activiști PRISMA, va desfășura o adunare publică, Marsul #spunedrept. Scopul adunării îl constituie promovarea drepturilor fundamentale ale omului și combaterea manifestărilor motivate de ură și a intoleranței față de comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender).

Estimăm că la adunare vor participa circa 200 de persoane.

Persoanele din organizare și paza vor purta ecusoane distincte cu însemnul ORGANIZATOR respectiv PAZĂ.

De întreaga echipă se va ocupa Lucian Dunăreanu.

Traseul evenimentului va fi pe artere circulabile: Casa de Cultură a Studenților – Piața Matei Corvin – Strada Napoca – Bulevardul Eroilor – Piața Avram lancu – Bulevardul 21 Decembrie – Piața Matei Corvin (punct de sosire).

Vă asigurăm că adunarea se va desfășura în mod pașnic și civilizat.