Folosește secțiunea <Contact> pentru a ne adresa o întrebare!

1. Ce este activismul civic?

Activitatea noastră nu poate fi încadrată într-o anumită profesie și de cele mai multe ori se bazează pe voluntariat. Noi indentificăm încălcările/abuzurile, le investigăm, iar apoi le semnalăm mai departe instituțiilor competente pentru a le soluționa deoarece în calitate de persoană fizică nu avem autoritatea de a îi sancționa pe cei care încalcă legea. Nu suntem dușmanii instituțiilor publice, ci venim în sprijinul lor. Atunci când deranjăm „business-urile” unora, se întâmplă să fim hărțuiți pentru că le suntem incomozi iar astfel se fac presiuni fenomenale asupra noastră prin amenințări, intimidări, șantaj ori acuzații false pentru a ne descuraja. Din motivul acesta avem nevoie de susținerea celor care ar vrea să se implice, dar nu pot să o facă din diverse motive, iar în felul acesta se simt reprezentați prin activitățile noastre. Activist poate fi oricine este responsabil și are dorința pentru schimbare și corectitudine cerând respectul cuvenit din partea autorităților și a celor de lângă noi.

2. Ce impact a avut seria Testăm patronii?

Seria „Testăm patronii” a avut un impact pozitiv major în sensul că spectatorii au înțeles necesitatea legii de egalitate de șanse între bărbați și femei, însă au fost și critici de la cei care ori sunt limitați în gândire, ori sunt rău intenționați deoarece nu înțeleg implicarea statului prin a le impune patronilor ce să facă în societățile comerciale pe care ei le administrează. Scopul testelor care au avut loc în 16 localități din România nu a fost pentru a denigra pe cineva, ci am vrut să arăt care este situația actuală în ceea ce privește angajatorii. Desigur, au fost și patroni deschiși care m-au acceptat la un interviu chiar dacă anunțurile prevedeau în mod clar faptul că sunt valabile doar pentru femei, însă cei mai mulți cu care am vorbit susțineau că nu sunt interesați să angajeze bărbați din diverse motive începând de la atracția fizică și până la a spune că bărbații sunt hoți sau posturile de vânzătoare sunt destinate specific doar femeilor. Din păcate realitatea este una gri, iar prejudecățile din societate continuă să facă discriminare între cetățeni după criterii de gen sau organ genital. Totuși unii cetățeni îmi relatează situații din țară unde există anunțuri de angajări similare și vor să le reclame autorităților pentru că au învățat că au aceste drepturi când sunt discriminați pe motiv de gen.

3. Dacă cineva are de suferit din cauza reclamației tale, nu consideri că îi faci rău acelei persoane?

Dacă pornim de la originea problemei și anume la radacina ei, vom constata faptul că suferința este consecința propriilor decizii. Ca indivizi trebuie să ne asumăm deciziile luate atunci când prin ceea ce facem îi afectăm pe cei din jur, iar unii dintre cetățenii care nu iau în considerare acest aspect, devin egoiști urmărindu-și cu orice preț propriul beneficiu, profit sau interes, chiar fiind dispuși să calce pe cadavre pentru atingerea scopului propus. De regulă, înainte să trimit o sesizare, acuzatul beneficiază de prezumția de nevinovăție și îi acord dreptul la replică pentru a evita orice confuzie. Sesizările nu le fac din rea intenție pentru a strica reputația ori ruina afacerea sau locul de muncă a celor care greșesc, însă fiecare individ trebuie să înțeleagă de ce este nevoie să respecte legile în viigoare, iar dacă nu o face.. inevitabil își va asuma consecințele. Este simplu. Dacă vrei să nu ai probleme cu autoritățile, respectă legea și cetățenii. În felul acesta fiecare își vede de traba lui și suntem cu toții fericiți. Autoritățile nu aplică sancțiuni doar pentru că le reclam eu, ci mai întâi dispune o anchetă care va confirma sau infirma acuzațiile aduse. De regulă cei vinovați dovediți, se victimizează plângându-se de sancțiunile primite fără să explice și cauza pentru care i-au fost aplicate, astfel ducând lumea în eroare lăsând impresia că au fost abuzați de autoritățile statului.

4. Cum poți face bani pentru tine și familia ta doar din această activitate civică utilă societății?

Activitatea mea este voluntară, neremunerată și o fac în timpul liber. Consider că schimbarea mentalității se face prin dorința de a respecta și a fi respectat. Pentru asta, cetățenii trebuie să se responsabilizeze și să își asume schimbarea. Activitatea mea este o muncă de durată și anevoioasă, însă cred în puterea exemplului și formarea unei echipe din oameni bine intenționați și responsabili. Totuși, această ocupație îmi consumă resurse care deocamdată sunt finanțate din bugetul personal. Nu am cerut niciodată granturi sau bani de la nimeni, dar am pus posibilitatea de susținere a activității (Paypal, Patreon) pentru toți cei care cred în ceea ce fac și vor să mă susțină financiar pentru a îmi acoperi cheltuielile de mentenanță (abonament Skype, hosting website). De ce fac asta dacă nu am nimic de câștigat? Totul a pornit de la o experiență neplăcută prin care am fost sancționat nevinovat iar instanța de judecată mi-a respins contestația. Poate este o frustrare interioară care mă motivează să lupt pentru dreptatea altor cetățeni. Sunt îngrijorat de indiferența multora iar prin implicarea în schimbare mă simt folositor societății.

5. De ce ai cenzurat comentariile pe site dacă militezi pentru libertatea de exprimare?

De cele mai multe ori primesc jigniri și injurii. Unii dintre cei care nu sunt deacord cu activitatea mea nu știu să se exprime civilizat. Din cauza activității și a celor care sunt afectați în mod direct de ceea ce fac, sunt hărțuit frecvent cu amenințări și afirmații nefondate care duc oamenii în eroare. Acești indivizi își fac conturi cu nume fictive și scriu acuzații false pentru a mă discredita și denigra din rațiuni de răzbunare. Câteva exemple: Sunt plătit de Soroș, fac jocul rușilor, fac jocul americanilor, sunt gay, sunt trădător de neam și țară, m-am prostituat întretinând relații sexuale cu bărbați pentru bani.. și lista continuă. De înjurături nu mai zic.. începând de la Adam și Eva.. ți-o bag și ți-o scot. Consider că injuriile și calomnia nu fac parte din libertatea de exprimare . Asta nu este cenzură. Accept critica iar oricine este împotriva activității mele poate să se exprime în mod civilizat fără atacuri la persoană. Tocmai din acest motiv am setat ca opțiunea de afișare a comentariilor de pe YouTube să fie publicate doar după aprobare.

6. De ce nu investighezi politicienii corupți și mafia defrișărilor ilegale în loc de cazurile mici unde cei care nu respectă legea își pot pierde locurile de muncă?

Pentru a investiga politicienii și mafia defrișărilor ilegale sau de orice fel, presupune o logistică și un buget alocat. Noi nu dispunem de fonduri așa cum au serviciile secrete, poliția română sau televiziunile mass-media. Suntem activiști voluntari independenți și facem ceea ce facem din proprie inițiativă fără nici o obligație față de nimeni. În aceste condiții, suntem limitați iar decât să nu facem nimic.. ne mulțumim cu ceea ce avem. Când o să avem suficiente donații pentru a ne permite investigarea acestor tipuri de ilegalități, o să ne ocupăm și de ele.

7. Nu este suficientă o sesizare fără să filmezi și să pui pe YouTube abuzul respectiv?

– Aici sunt două aspecte de clarificat. Prima despre filmări, iar a doua despre YouTube.

  1. În situația de semnalat o ilegalitate pot apărea tensiuni sau conflicte verbale între cameraman și personajele vizate pentru că vinovații ori nu sunt conștienți de ceea ce fac, ori se simt incomodați pentru că sunt constrânși să dea explicații. Cele mai multe situații sunt atât de incredibile încât pot fi absurde. Anormalitatea a devenit o normalitate iar acest lucru este inacceptabil. Noi nu provocăm și nici nu căutăm să facem scandal. Nu suntem și nici nu ne interesează să devenim o publicație can-can sau mondenă, deci este exclus. Este doar un efect degenerat în mod natural din motivele explicate mai sus. De cele mai multe ori filmăm problemele semnalate deoarece camera video s-ar putea să fie singurul martor în procesul de judecată ca probă, iar filmarea este necesară.
  2. Pentru a găzdui toate filmările este nevoie de un hosting enorm pe care noi nu n-il permitem, iar din acest considerent publicăm filmările pe platforma YouTube care ne dă posibilitatea să le mediatizăm în mod gratuit fără nici un cost financiar suplimentar. Desigur, acesta presupune și implică dezavantajul termenilor și condițiilor impuse de companie în comparație cu ceea ce nu am avea pe un hosting propriu, însă cât timp YouTube este gratuit, noi exploatăm această pârghie.