Informații referitoare la comerțul stradal și autorizații privind piața Obor din Oradea

Am solicitat informații de la Primăria Municipiului Oradea cu privire la piața Obor care se află în administrarea SC Administrația Domeniului Public SA, în ceea ce privește comercianții persoane fizice care vând produse industriale în regim talcioc in mod ilegal chiar în fața pieței str. Abatorului. Acești vânzători ambulanți nu sunt supuși taxelor fiscale astfel făcând evaziune fiscală, dar nici nu plătesc chirie în comparație cu comercianții din interiorul pieței, iar asta creează o formă de concurență neloială. Am mai solicitat să fiu informat dacă  există vreo autorizație de funcționare al acestui târg, autorizație eliberată de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor, autorizație de funcționare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU). Solicitarea mea a fost redirecționată către Poliția Locală Oradea a cărui departament aparține atribuția de soluționare a răspunsului.

Poliția Locală Oradea:

Persoanele care desfășoară comerţ ambulant în afara Pieţei Obor se află în atenţia Poliţiei Locale Oradea, iar în cazul în care sunt surprinse în acea zonă sunt sancţionate contravenţional şi îndepărtate. În ultima perioadă, datorită intensificării acţiunilor poliţiştilor locali în jurul Pieţei Obor, aceşti comercianţi sunt tot mai puţini. Aceştia nu sunt supuşi taxelor fiscale, atâta timp cât desfăşoară un comerţ ilegal.

În ceea ce priveşte autorizaţia de funcţionare eliberată de Primăria Municipiului Oradea pentru Piaţa Obor, vă informăm că unităţile aflate în administrarea SC Administraţia Domeniului Public SA nu au nevoie de autorizaţie de funcţionare de la Primăria Municipiului Oradea, conform art. 18, anexa nr. 49, din HCL nr. 883/2016. Referitor la celelalte autorizaţii şi avize necesare, am înaintat adrese în acest sens, atât către DSP Bihor cât şi către ISU Bihor. Ca urmare a răspunsurilor primte de la cele două institutii, ne-a fost confirmat faptul că Piata Obor detine autorizatie de funcţionare din partea ISU Bihor, iar în ceea ce priveşte autorizatia eliberată de DSP Bihor aceasta nu este obligatorie în vederea funcţionării legale a Pietei Obor.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bihor:

Vă reiterăm faptul că, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor nu emite autorizaţii de funcţionare. Instituţia noastră emite avize şi autorizaţii de securitate la incendiu, iar dacă aceasta este informaţia pe care o solicitaţi, vă comunicăm că, Piaţa Obor de pe strada Abatorului, care se află în administraţia SC Administraţia Domeniului Public SA” nu deţine autorizaţie de securitate la incendiu.

Concluzii:
  1. Poliția Locală Oradea susține că a înaintat adrese către ISU Bihor, iar acesta ar fi confirmat faptul că, SC Administraţia Domeniului Public SA” în administrația căreia se este Piața Obor, deține autorizație de funcționare eliberată de această instituție.
  2. ISU Bihor susține că nu eliberează autorizații de funcționare, dar chiar dacă eliberează avize și autorizații de securitate la incendiu, Administrația pieței nu deține autorizație de securitate la incendiu așa cum specifică Poliția Locală Oradea.