Iași: Liber la distracție în UPU SMURD din Spitalul Sf. Spiridon

La data de 26 mai 2017 aproxiativ orele 05:00, angajații asistenți medicali din garda de serviciu de la Unitatea Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon”, stăteau pe pat în grup de trei persoane pentru a viziona filmulețe de pe Facebook prin telefonul mobil în timpul programului de lucru timp în care, conform pacientului, în sala de așteptare, cetățenii cu probleme urgente de sănătate își așteptau rândul să fie preluați de asistenții medicali. O altă asistentă era întinsă pe pat butonând telefonul mobil față de pacienți. (Vezi foto) Asistenții făceau glume de prost gust între ei cu referiri indecente folosind numele unei paciente de față cu toată lumea. Deoarece atitudinea asistenților angajați este incacceptabilă și neprofesionistă în special pentru faptul că sunt plătiți din bugetul public la care pacienții contribuie pentru a beneficia de servicii medicale decente și corecte, dar și pentru că Spitalul Sf. Spiridon este în subordinea Ministerului Sănătății, am înaintat o sesizare prin care le-am adus la cunoștință cele întâmplate, dar am solicitat și efectuarea unei anchete în vederea indentificării și a sancționării disciplinare atât a asistenților implicați, cât și a șefului de gardă care a fost de tură în perioada mai sus menționată, pentru faptul că a permis un astfel de comportament în timpul programului de lucru. Sesizarea a fost redirecționată către spitalul în care a avut loc incidentul, iar Consiliul Etic al spitalului mi-a comunicat rezultatul anchetei care este șocant și inadmisibil într-o țară ca și România, stat membru european de peste zece ani, cetățenii să fie batjocoriți în acest hal. Concluziile le trageți singuri. Pacientul care surprins foto momentele mai sus descrise, a postat imaginile pe rețeaua de socializare Facebook, care în scurt timp au devenit virale fiind apreciate și distribuite de peste 20.000 de utilizatori ai platformei sociale. Ulterior, pseudo-jurnalista de mâna a doua a unui ziar local din municipiul Iași, Iulia Ciuhu, a investigat informația lansând un articol fără să consulte pacientul și fără posibilitatea de a îi oferi un drept la replică așa cum prevede etica jurnalistului care se presupune că trebuie să fie imparțial și să transmită publicului informația netrunchiată conform realității. În felul acesta a favorizat o parte implicată ducând în eroare cititorul.

„Pa­cienta a fost preluată în câteva minute la consultaţie. Tânăra a fost diagnosticată cu colică biliară şi atac de panică. I s-au făcut mai multe in­vestigaţii, analize de laborator, eco­grafie şi a fost tratată de o echipă formată dintr-un medic şi un asistent medical. Tratamentul şi-a făcut efectul şi pacienta a părăsit în stare ameliorată“, a arătat Prof. Dr. Diana Cim­poeşu, (membră a Comisie de Anchetă internă) medic-şef UPU – SMURD, pur­tător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“. Medicul a adăugat că pacienta nu a depus nicio reclamaţie la conducerea spitalului. În ceea ce îi priveşte pe angajaţii care stau pe pat, cu telefonul în mână, profesorul Cimpoeşu a precizat că niciun regulament de ordine interioară nu le inter­zice acestora să ia o pauză, având în vedere că se aflau într-o tură de muncă de 12 ore. Pe de altă parte, coordonatorul UPU a transmis că medicii care sunt la patul pacienţilor şi se regăsesc în imaginile postate de tânără pe Facebook se simt ofensaţi de comentariul acesteia. „Pe un pat era un bărbat după un stop cardio-respirator resuscitat şi pe alt pat un bărbat cu o tulburare electrolitică gravă. Tâ­nă­ra în cauză a surprins în fo­tografii şi aceste două situaţii. Medicii în cauză sunt supăraţi şi ofensaţi de comentariul pacientei. Cei doi medici îşi rezervă dreptul de acţiona în instanţă persoana care i-a fotografiat în timp ce se aflau la serviciu“, a mai nuanţat Cimpoeşu. După ce şefa UPU a prezentat public un punct de vedere despre cazul tinerei, pacientul şi-a şters postarea de pe Facebook.

Conform pacientului, această declarație este total falsă deoarece diagnosticul a fost stabilit în mod greșit, Ulterior, postarea de pe Facebook a fost ștearsă deoarece o rudă a unuia dintre medici, a abordad pactientul prin messageria privată de pe rețeaua Facebook, pentru a o amenința, astfel a cedat psihic presiunilor. Totuși dacă pseudo-jurnalista i-ar fi oferit șansa la o replică, cu sigurantă ar fi aflat și acest detaliu atât ea, cât și cititorii articolului.

Spitalul Clinic Județean de Urgențe "Sf. Spiridon":

 

Concluzii:
  • Pacientul nu a fost preluat în câteva minute la consultație și diacnosticul a fost formulat în mod greșit.
  • În poze nu reiese elementele de indentificare a nici unui pacient, deci legea nu a fost încălcată. Recomand filmarea/fotografierea încălcărilor a personalului pentru a documenta probe în apărarea pacientului. Încălcările de lege comise în scopul de a constitui proba unui abuz sau unei abateri legale, face excepție de la tragerea la răspundere. Asistenții medicali nu sunt pacienți și nu pot beneficia de dreptul la imagine sau proprietate privată deoarece nu se aflau la domiciliul personal, ci la locul de muncă, spitalul fiind de domeniu public care deservește publicului. ATENȚIE!! – Fără a filma fața pacienților, acest aspect este interzis prin Codul Civil art. 74 lit. G.
  • În Consiliul de Anchetă Internă al spitalului a participat și șefa UPU SMURD, Prof. Dr. Diana Cim­poeşu, ceea ce trădează imparțialitatea comisiei în deciziile dispuse.
  • În sala de așteptare, la orele 05:05 se aflau pacienți care așteptau, iar o angajată striga să mai trimită din ei acasă pentru că e final de gardă și nu vrea să predea prea mulți pacienți următoarei gărzi.
  • Dacă scobitul în nas nu ar fi o abatere disciplinară de ordin etic/moral sau de conduită la locul de muncă în cadrul orelor de program, am putea înțelege faptul că nu este interzisă scobirea în fața clienților?
  • Din rezultatul anchetei reiese faptul că în Spitalului Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” nu există sală de mese sau odihnă pentru angajați, deci se pot odihni pe paturile unității. Volumul de muncă nu este o justificare pentru a permite angajaților acest lucru.
  • Dacă eu aș fi stat pe telefonul mobil în timpul programului de lucru de față cu clienții, dacă nu primeam un avertisment, sigur a doua zi eram concediat. Cu ce sunt mai favorizați asistenții medicali de la această excepție?