Despre agenții Poliției Mioveni care l-au cercetat pe consilierul local Bogdan Udroiu

În data de 5 iunie 2017, fostul director al societății de Construcții Reparații Mioveni și președinte al Consiliului de Administrație al Regiei Autonome Județene de Drumuri Argeș, consilierul local PSD Bogdan Udroiu, a provocat un scandal în care s-a bătut cu un alt bărbat într-un bar din orașul Mioveni, România, fiind sub influența băuturilor alcoolice. Patronul localului a fost nevoit să solicite intervenția poliției prin serviciul de urgențe 112, ulterior fiind dus la secție de către agenți. În incinta secției, consilierul și-a vărsat nervii pe polițiști. Acesta și-a aruncat cu maieul în agenți ulterior scotându-și penisul față de cei din secție, după cum se poate vedea și în imaginile de mai jos. La vremea respectivă acest incident a făcut deliciul presei locale și naționale.

Conform Inspectoratului Județean de Poliție Argeș: „pe numele lui Bogdan Udroiu a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice”. Tot aceștia au declarat presei: „Conducerea va demara cercetări administrative pentru a stabili dacă reprezentanții legii care au acționat la fața locului s-au comportat conform prevederilor regulamentelor aplicabile, în timpul intervenției”.

După acest incident, consilierul Bogdan Udroiu și-a dat demisia din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Regiei Autonome Județene de Drumuri Argeș.

Abaterile disciplinare ale agenților sunt foarte grave. În ciuda faptului că s-au dispus măsurile necesare și corecte, aceștia și-au depășit atribuțiile de serviciu conform Legii nr. 360/2002 – privind statutul polițistului. Nu știm concret cine a filmat și transmis pe Facebook această înregistrare, însă este clar faptul că este posibil să fi fost încălcată HG 585/2002 art. 105, care scrie: „Este interzis accesul cu aparate de fotografiat, filmat, înregistrat audio-video, de copiat din baze de date informatice sau de comunicare la distanţă, în locurile în care se află informaţii secrete de stat”. Aceasta este favorita lege invocată de către agenții Poliției Române și a Poliției Locale atunci când intrăm în secție. Aparte de faptul că s-au dispus măsurile corecte și necesare, cetățeanul Bogdan Udroiu fiind vulnerabil în stare de ebrietate, a fost umilit de către agenții respectivi fiind filmat și publicat pe internet.

În aceste condiții am solicitat Biroului Control Intern al Inspectoratului Județean de Poliție Argeș să mă informeze cu măsurile aplicate asupra agenților. După șase luni de așteptare a răspunsului, concluzia lor a fost constatarea faptului că, nu au fost încălcate prevederile de securitate și agenților le-au fost aplicate două măsuri cu caracter administrativ preventiv pentru evitarea săvârșirii de abateri disciplinare, fără a detalia despre ce este vorba mai exact.

Cu alte cuvinte, în România, polițiștii fac excepție de lege. Nu se aplică art. 16 alin. 2 din Constituția României care spune: Nimeni nu este mai presus de lege, deoarece dacă ar fi filmat un cetățean oarecare.. cel mai probabil ar fi fost arestat. În schimb agenții umilesc un cetățean în stare de ebrietate și le sunt aplicate doar două măsuri cu caracter administrativ preventiv, ceea ce cel mai probabil poate să fie o simplă mustrare.

Inspectoratul de Poliție Județean Argeș:

În urma verificărilor efectuate la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş referitoare la cele semnalate de dumneavoastră s-a constatat că nu au fost încălcate prevederile de securitate.

În urma verificărilor efectuate la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş referitoare la modul de acţiune al poliţiştilor, în conformitate cu prevederile legii 360/2000, au fost aplicate 2 măsuri cu caracter administrativ preventiv pentru evitarea săvârşirii de abateri disciplinare.