București: Unitate de învățământ cu laborator de prozelitism în capitala țării

Școala gimnazială „Maica Domnului” de pe str. Ion Maiorescu nr. 32, sector. 2, București, este singura unitate de învățământ din capitală unde există cabinet de religie, pe ai cărei pereți sunt pictate Nașterea Domnului sau Răstignirea, icoane și simboluri ale cultului ortodox încălcând Legea 489/2006 art. 9, alin. 1 și 2 – privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor și Constituția României art. 29 alin. 6 și art. 32 alin. 7. Conform dexonline.ro, definiția cuvântului „religie” semnifică: Disciplină predată în școală, având ca scop educarea și instruirea elevilor în spiritul religiei date. Ținând cont de faptul că școala este o unitate de învățământ de stat, există o formă de discriminare în aplicarea de tratament diferențial între elevi. Simbolurile pictate nu sunt reprezentate în toate cultele recunoscute de stat, astfel cultele evanghelice nu folosesc și nu se închină la icoane. Deci în concluzie, în acest laborator nu se predă religia, ci mai degrabă se promovează învățăturile ortodoxe. În plus ca și nota bene, directoarea școlii, Julieta Mihăilescu, este profesoară de religie.

Directoarea Mihailescu Julieta tine o ora demonstrativa de religie in cabinetul de religie din interiorul Scolii Gimnaziale 50 „Maica Domnului” din Bucuresti, joi, 5 martie 2015. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

Știm cu toții de decizia Curții Constituționale prin care a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 9, alin. 2 din Legea Învățământului 84/1995 și dispozițiile art. 18, alin. 2 din Legea Educației Naționale 1/2011 sunt neconstituționale. În urma acestei decizii care este definitivă și general obligatorie, părinții elevilor minori trebuie să înainteze voința copilului de a participa la ora de religie prin cerere scrisă și nu invers. Totuși, chiar și în aceste condiții apare întrebarea de ce se practică prozelitismul și nu se predă ore de religie în acel laborator. În acest context, în vederea informării publicului interesat, am solicitat un punct de vedere oficial din partea Inspectoratului Școlar al Municipiului București, referitor la faptul că instituția promovează acest demers care se află în desfășurare, efect al faptului că nu au întreprins nici o măsură pentru prevenirea discriminării. Instituția ne-a răspuns invocând Ordinul ministrului educației naționale 5115/2014 art. 19, alin. 1, art. 21, alin. 1, art. 245 și art. 248, alin. 1(a), dar nici un comentariu referitor la neimplicare și discriminare.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București: