Aiud: Nici o biserică sancționată pentru lipsa rampelor de acces pentru persoanele cu handicap

Am solicitat Primăriei Municipiului Aiud să ne informeze câte sancțiuni contravenționale au fost aplicate bisericilor de orice cult sau confesiune de pe raza municipiului și ale localităților componente și aparținătoare primăriei în perioada anilor 2006 – 2017 pentru nerespectarea Legii 448/2006 cu privire la lipsa rampelor de acces pentru persoanele cu handicap. Conform legii care este în vigoare de 12 ani, art. 5 alin. 11 obligă administratorii clădirilor publice la asigurarea posibilității a deplasării persoanelor cu handicap pentru a le asigura accesul în interiorul clădirii. În acest sens Primăria Aiud nu a dispus nici o măsură de avertizare, obligare sau sesizare a bisericilor care încă nu au instalat rampele. Mai mult decât atât, de când este legea și până în prezent, conform primăriei, nu s-a aplicat nici o sancțiune contravențională deoarece bisericile nu se regăsesc între clădirile de interes și utilitate publică adaptate nevoilor individuale ale persoanelor cu handicap, care sunt publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 121 bis.III.2013, Cp. VII. Conform Legii 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, art. 8 alin. 1 prevede clar: Cultele recunoscute sunt persoane juridice de utilitate publică. Deci în concluzie, bisericile sunt obligate să adapteze rampe, însă primăria se spală pe mâini.

Click aici pentru a citi punctul de vedere a Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) referitor la acest aspect.

Click aici pentru a vedea lista cu situația tuturor primăriilor ale reședințelor de județ în ceea ce privește respectarea legii privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Primăria Municipiului Aiud:

1. În municipiul Aiud şi localitățile componente şi aparţinătoare există 5 biserici care deţin rampe de acces pentru persoanele cu handicap.

2. Având în vedere faptul că bisericile nu se regăsesc între clădirile de interes şi utilitate publică adaptate nevoilor individuale ale persoanelor cu handicap, care sunt publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 121 bis.III.2013, Cp. VII, în perioada 2006 – 2017 nu s-a aplicat nicio sancţiune contravenţională vreunei biserici din municipiul Aiud şi localitățile componente şi aparţinătoare pentru lipsa rampelor de acces.