Acțiunile ineficiente ale statului moldovenesc

Comunicat de presă

În anul 2002, autoritățile din Căușeni, Republica Moldova, i-au demolat casa lui Tudor Pînzari, acesta fiind lipsit nelegitim de bunurile proprii, în timp ce se afla grav bolnav în stare de inconștiență fiind internat în spital. De atunci, nici o guvernare nu a fost capabilă să îi soluționeze problema refuzând de atunci să îi ofere o altă locuință. Astfel, din 12 iulie 2010, omul este nevoit să protesteze în stradă non-stop. Acesta trăiește într-o colibă improvizată construită în apropierea palatului Republicii, Președinției Republicii Moldova, sediilor partidelor de guvernare și opoziție, în zona centală a Chișinăului, pe timp de caniculă, ploaie și ger, în condiții inumane fără nici o sursă de apă, curent electric și canalizare, departe de familia sa și mereu cu riscul de a fi agresat noaptea de trecătorii cu chef de ceartă.

Tudor Pînzari a făcut uz de toate căile juridice în încercarea de a-și găsi dreptatea prin instanțele judecătorești. Ultima decizie a Curții Supreme de Justiție al Ministerului Justiției al Republicii Moldova, a obligat autoritățile locale Căușeni să îl plaseze pe Tudor pe o listă de așteptare, în circumstanțele în care în Căușeni nu există aceste liste, iar autoritățile au afirmat în mod repetat faptul că nu dețin fonduri alocate pentru a construi locuințe. Deci, în pofida unei decizii judecătorești emise în anul 2014 și aparent echitabile, Tudor oricum nu va obține o locuință în locul aceleia demolate ilegal pentru că, guvernarea invocă lipsa de fonduri. Ulterior a fost adresată o petiție cu un număr de 740 semnături către Președinția Republicii Moldova (în mandatul lui Nicolae Timofti), Secția Petiții și Audiență, la data de 02 noiembrie 2016, primind ca răspuns că nu este de competența Președinției și că petiția va fi examinată de către Primăria orașului Căușeni, aceeași instituție care a declarat anterior că nu are bani. Încontinuare pe durata șederii în colibă, aceasta i-a fost demolată cu ocazia vizitei ex-vicepreședintelui SUA Joe Biden din 11 martie 2011, fiindu-i totodată confiscate toate bunurile personale inclusiv imbrăcăminte, conform unei decizii de judecată, și recuperate după patru luni într-o stare deplorabilă de mucegai, fapt pentru care a ajuns să se  judece cu primăria Chișinău.

În încercarea de a pune presune internațională pe administrația Republicii Moldova, la data de 19 noiembrie 2016, activistul Francisc Both a contactat redacțiile de presă, televiziunile, posturile de radio, publicațiile cu acoperire națională și internațională, informând despre abuzurile comise asupra lui Tudor, însă a reacționat doar un singur post (Radio Transilvania), mediatizând cazul în minutele de știri pentru câteva zile. Au fost contactate următoarele redacții: Pro Tv, Antena 1, Kanal D, RTV, B1 TV, Prima TV, Național TV, TVR1, DIGI TV, Mediafax, RBN, Kiss FM, Pro FM, Radio 21, Radio Guerrilla, Europa FM, Radio România Actialități, Magic FM, Radio România Internațional, DIGI FM, RFI, CNN, FoxNews, The Sun, SkyNews, The Washington Post, The New York Times, CTV News Canada, CBC News Canada.

Echipa ActivistRadar.com își exprimă indignarea față de acțiunile ineficiente ale organelor statului moldovenesc pentru felul în care tratează punerea în aplicare a hotărârii judecătorești, condamnă încălcările drepturilor omului comise asupra cetățeanului Tudor Pînzari și solicită dispunerea urgentă de invervenție în a îi oferi acestuia o locuință în orașul său natal, Căușeni, ținând cont de situația precară a sănătății și a condițiilor inumane de habitat. – Activistul mai solicită respectarea și punerea în aplicare a: art. 29, alin. 1, art. 46, alin. 2, art. 47, alin. 1, art. 51, alin. 1 din Constituția Republicii Moldova și art. 8, alin. 1 și 2 din Convenția Europeană a Drepturilor, care a fost ratificată de Parlamentul Republicii Moldova la data 24 iulie 1997.

Tudor Pînzari a crescut la orfelinat, are epilepsie și un handicap de gradul 2 definitiv, consecință a participării în mod voluntar la războiul de pe Nistru, fapt pentru care a rămas invalid. Astăzi beneficiază lunar de un adaos de 100 lei moldovenești (echivalentul a 5$) pe lângă pensie, după ce a luptat pentru apărarea independenței și integrității a Republicii Moldova în anul 1992.

Data: 28 iunie 2017